Lær deg å kite

 

 

Alle kan lære å kite, uansett alder og kunnskapsnivå. Det viktigste er at du lærer deg å kite på en trygg måte, og tilegner deg rett kunnskap før du leker deg på egenhånd.
Vi anbefaler alle å ta kurs, og nedenfor finner du linker med detaljert informajon, (samt linker til noen av kitekursleverandørene i Norge).
  
Innhold
  

​Vi digger kiting, og det gjør tydeligvis du også. Kiting er gøy, utfordrende og medfører mange morsomme reiser, det være seg til nærmeste strand, fjellet eller eksotiske reisemål med kitevenner.
Men kiting kan også være ekstremt og farlig om det gjøres feil, så følg nøye med.

  

Vi kitere er oppmerksom på at kiting kan være farlig, og derfor stresser vi viktigheten av kurs. Kurs sikrer at du lærer å kite på en trygg og sikker måte.

Kurs kan du ta i Norge, utlandet, på vann eller på snø. Generelt sett er det lettere å lære kiting på snø, så mange vil ha god effekt av å ta kurs på vinteren før de siden prøver seg på vannet. På den andre siden kan du helt sikkert kite på snø om du først har lært å kite på vann, så her er det ingen fasit.

Et helgekurs koster mellom 2000,- og 4000,- og vil ofte gjøre deg i stand til å prøve på egen hånd etterpå. Vær imidlertid nøye med å se etter hvor mange kurselever det er per instruktør. På generell basis vil du ha klart best effekt av færrest mulig kurselever per instruktør.

I løpet av ett ukes kurs på vann er de fleste trygge nok til å kite på egen hånd. Kurs i utlandet kan tas gjennom norske kursholdere.

  

​Du har vært på kurs, og nå må du skaffe deg utstyr. For å bli god til å kite er det viktig å få mengdetrening i starten, gjerne før du har glemt alt som ble sagt på kurset.

Generelt sett kan det være en ide at du kjøper utstyr som tilsvarer det du har brukt på kurs. Imidlertid er ikke dette noe absolutt must. Det viktigste er at du ikke blir lurt til å kjøpe svært gammel utstyr som utgjør en fare for din sikkerhet. Spør i forumet om du har spørsmål.

  

​Det er ikke så mye å skrive her, det handler vel mer om å bare stikke ut for å øve? Ja, det er klart. MEN du kan gjøre det enklere for deg selv. Tradisjonelt sett er det noen ting nybegynnere sliter med; launching, vannstart og hva de skal gjøre om det blir problemer.
Her er youtube din venn, og du finner videoer som beskriver tilnærmet alle faser du kan havne opp i.

  
  

​Nedenfor finner du en nøytral utstyrsguide. Sikkerhet er en viktig del av denne sporten og bør være tyngst vektlagt enten du kjøper brukt eller nytt utstyr. Type utstyr du kjøper avhenger av hva du ønsker å bruke det til, hvilket nivå du innehar og ønsker å oppnå. På generell basis er det meste av markedets utstyr av god kvalitet, og er godt utviklet i forhold til sikkerhet.
Det anbefales dog å unngå kjøp av eldre utstyr, da sikkerhetsmekanismene er vesentlig forbedret de siste 5-10 årene.

  

​Det meste av utstyr kan brukes sommer som vinter. Den største forskjellen er hva du bruker på bena. På vinteren er det vanlig å anvende ski eller snowboard. Sitski er en mulighet for de som har en funskjonsnedsettelse i bena. Det eksisterer i hovedsak to typer kiter, foilkite og tubekite. Tubekiten har et oppblåsbart skjelett som fikserer dragen og gjør det mulig å få den opp i luften selv om den faller i vannet. En foilkite har lommer som fylles med luft og har en annen konstruksjon enn tubekite.
Foilkiten er ofte favorisert av de som kun kiter på snø, mens tubekiten ofte brukes av de som kiter året rundt.

  

​• Kurs
• Komplett kite, størrelse kommer an på hvilke forhold kiten  skal anvendes i (de fleste anskaffer seg 1-3 kiter)
• Trapes som sitter godt
• Brett eller ski avhengig av bruk

  

​Våtdrakt, våtsko, hette. Tykkelse avhenger av årstid, men 5/3mm er ofte brukt.
Svømmeferdigheter

  

Alle nybegynnere anbefales å ta kurs. Der får du nødvendig kunnskap om sikkerhetsmekanismer, hvordan utstyret settes sammen og hvordan du skal anvende det sikkert. Etter endt kurs er det viktig at du tar hensyn til eget nivå og velger en kite som er sikker å bruke. De fleste leverandører tilbyr en type "nybegynner" pakke som inneholder det snilleste og sikreste utstyret. Se etter utstyr som har en sikkerhetsmekanisme du føler deg trygg på å bruke. Muligheten til å begrense og øke kreftene i kiten er også viktig. Vinden kan raskt låse opp eller minke. Sørg for at kiten din har mulighet for en god del "depower", det vil si mulighet for å korte ned midtlinene, slik at kiten får mindre kraft. Spør leverandøren om dette før du velger kite.

Mange nybegynnere velger å anvende et sittetrapes fremfor et hoftetrapes. Dette er smak og behag, men et sittetrapes kan øke komforten da kiten gir mye drag oppover når du først skal lære å kite. Et sittetrapes er også begahelig på snø. Hoftetrapeset derimot gir bedre fleksibilitet og frihet

  

​Hva brett anngår anbefales kjøp av et relativt stort brett (140x40), da det er lettere å plane og lære seg vannstart.
Størrelse på brett kommer også an på kiterens vekt og kitestørrelse. Les mer om dette nedenfor.

  

​Hvilken størrelse kite eller brett du velger kommer an på hvilke forhold du skal bruke utstyret i, hvor mye du veier og hvor du skal anvende det.
Størrelsen kommer kort forklart an på mengden vind, vedkommendes vekt og underlaget du skal kite på. En tommelfingerregel er -jo mere vind jo mindre kite/ brett, jo tyngre du er jo større kite/ brett

  
  
Beskrivelse
  
  
  
  
Dette er kitinghttp://seiling.klubb-default.idrettsforbundet.no:8000/Tiles/dette_er_kiting.png
http://seiling.klubb-default.idrettsforbundet.no:8000/fordegkiter/Sider/DetteErKiting.aspxNavigasjon på siden
Lær deg å kitehttp://seiling.klubb-default.idrettsforbundet.no:8000/Tiles/laer_deg_kite.png
http://seiling.klubb-default.idrettsforbundet.no:8000/fordegkiter/Sider/LaerDegAaKite.aspxNavigasjon på siden
Finn din klubbhttp://seiling.klubb-default.idrettsforbundet.no:8000/Tiles/finn_din_klubb.png
http://seiling.klubb-default.idrettsforbundet.no:8000/fordegkiter/Sider/FinnDinKlubb.aspxNavigasjon på siden
Lisenser og formelle kravhttp://seiling.klubb-default.idrettsforbundet.no:8000/Tiles/lisens_formelle_krav.png
http://seiling.klubb-default.idrettsforbundet.no:8000/fordegkiter/Sider/LisenserOgFormelleKrav.aspxNavigasjon på siden
Terminlistehttp://seiling.klubb-default.idrettsforbundet.no:8000/Tiles/terminliste_tabell.png
http://seiling.klubb-default.idrettsforbundet.no:8000/fordegkiter/Sider/Terminliste.aspxNavigasjon på siden
Kontaktpersonerhttp://seiling.klubb-default.idrettsforbundet.no:8000/Tiles/kontaktpersoner.png
http://seiling.klubb-default.idrettsforbundet.no:8000/fordegkiter/Sider/Kontaktpersoner.aspxNavigasjon på siden

 Medlemsfordeler