– Tøft og tilfredsstillende

​Det vippet ikke helt Hermann Tomasgaards vei i medaljefinalen i Laser, men en 7. plass er uansett hans beste plassering noensinne i en verdenscup i OL-klassen. (Foto: Jesus Renedo)

Morten jensen
30.04.2018
– Tøft og tilfredsstillende, det er ordene som oppsummerer verdenscupen i Hyères, sier sportssjef Rigo de Nijs.

​Det gikk ikke helt veien for Hermann Tomasgaard i medaljefinalen under avslutningsdagen i Hyères. Før finalen lå han på femteplass, bare ett poeng unna fjerdeplassen. Etter en god start kom han i mål som nummer ni, og med det endte han på 7. plass sammenlagt. Det er dog hans aller beste prestasjon i en verdenscup-regatta noensinne.

Med to norske båter i medaljefinalene i verdenscupen der det er begrenset deltagelse for kun de beste seilerne i verden, er sportssjef Rigo de Nijs godt fornøyd.

Komplette seilere

– Forholdene var lette, noe som var bra for noen og mindre bra for andre. Helene Næss og Marie Rønningen viste nok en gang at de har gjort fremskritt. De har trent i hele vinter og de seiler nå godt under alle forhold, og de har lært og erfart her at det er mulig å være med å kjempe om medaljer. Det gikk ikke helt denne gangen, men med vilje og bestemthet vil nok ikke en medalje glippe neste gang, sier han.

De to 49er FX-seilerne lå an til å kunne ta bronse, men den glapp helt mot slutten av medaljefinalen. Resultatet til slutt ble i stedet en fjerdeplass.

Ble bedre og bedre

Om Hermann Tomasgaard i Laser Standard, sier Rigo:

– Etter de første seilasene i Hyères så det ikke så bra ut på resultatlisten for Hermann, men i Laser-klassen er det svært jevnt og det er små poengforskjeller mellom seilerne. Hermann fikk etter hvert vist sine kvaliteter og sto for et fantastisk come back utover i regattaen.

Etter første dag lå Hermann på 21. plass. Deretter klatret han jevnt og trutt utover i serien til en 5. plass før medaljefinalen.

Ujevn serie

Anders Pedersen seilte ujevnt i Hyères og endte til slutt 23. plass i Finnjolle. En 6. plass og en 4. plass i den avsluttende seilasen før medaljefinalen ble hans beste enkeltprestasjoner.

– Anders brukte litt tid på å komme inn i regattaen. Mange av startene hans var moderate, og i et Finnjolle-felt som stadig blir sterkere, er det hardt å seile seg opp. Han seilte bedre mot slutten, men med et tjuvstart i den nest siste seilasen ble ikke dette synliggjort på resultatlisten, sier Rigo de Nijs.

Hemmet av skader

Maria Aadland Mollestad var hemmet av en skade i foten under hele regattaen og endte på 34. plass i RS:X-klassen, mens Sebastian Wang-Hansen i gutteklassen, ifølge sportssjefen, slet med å få til startene og resultatet hans ble en konsekvens av det. 42. plass endte Sebastian på.

Nichlas Fadler Martinsen måtte klare seg uten sin skadde makker, Martine Steller Mortensen, i i Nacra 17 i Hyères. Som reserve seilte franske Eléonore Sellin, men uten å ha seilt sammen før var de sjanseløse og endte nest sist; på 29. plass.

– Nichlas fikk imidlertid erfart mye annet når det gjelder hva regattaspillet går ut på, og det gjorde at regattaen, resultatet til tross, var nyttig for ham.

Samarbeidet med meteorolog

Under hele regattaen samarbeidet det norske laget med meteorologen Eric Holden. Han ga vær-briefinger før seilasene, men var også ute på vannet sammen med seilerne og trenerne Peer Moberg, Thomas Guttormsen, Anton Garotte og Rigo de Nijs.

– Eric kompletterer laget vårt på en god måte og vil være med oss under VM i Århius senere i sommer også, sier Rigo de Nijs, som er godt fornøyd med det norske laget og er overbevist om at de norske seilerne vil ta ytterligere steg fremover mot VM i Århus og det store målet i 2020.

– Disse seilerne er nødt til å lære den harde realiteten som en olympisk satsing er, men hver eneste dag viser de hvort dedikerte og sterke i troen de er på at de skal klare dette. Det er egenskaper jeg beundrer dem for, sier Rigo de Nijs om laget sitt.

De 10 beste i Laser:

1) Jean Baptiste Bernaz, Frankrike