Blått friluftsliv gir lavere stress

​Pulsen senker seg når en kan stirre ut over et blankt hav og vakkert landskap.

Jon Amtrup
26.02.2018
Dette er ingen hemmelighet for oss som nyter livet under hvite seil, men nå slår en dansk studie fast at friluftsliv og seiling gir redusert stressnivå.

Det er alltid godt å få forskning som forklarer den gode følelsen som kommer sigende nå seilene heises og motoren skrus av. Eller nå du bare ligger på svai og glaner ut i intet.

Hele 22 studier viser nemlig at friluftsliv, enten det er i skogen eller på havet, gir et redusert stressnivå i mye høyere grad enn å sitte hjemme i sofaen eller være i en by. Det er rapporten «Viden om friluftslivs effekter på sundhed», som er en oppsummering av en forskningsoversikt basert på 489 individuelle studier om friluftsliv og helse, som viser dette.

Det har liten betydning om du er i bevegelse eller ikke: Det viktigste er å komme seg ut i friluft og vekk fra dagliglivet.

Rapporten viser nemlig at det å være i naturen gjorde deltakerne i de ulike studiene mindre stressa, uavhengig av om de tok en gåtur eller om de bare nøt synet av en stille skjærgård. Det er Norsk Friluftsliv som skriver om den nye rapporten. Norsk Friluftsliv samler friluftsorganisasjoner med nesten en million medlemmer – deriblant Norges Seilforbund.

– At naturen kan ha en helbredende effekt på stress og bekymrede tanker, er nok noe veldig mange har kjent på kroppen. Det er jo ikke uten grunn at mange av de jeg møter, enten de er Stortingspolitikere eller skoleungdom, forteller at de opplever at de må ut i naturen for å «lade batteriene», sier Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.

Vil du vite mer om hva forskningen sier om friluftslivets effekt på helsen vår, så finner du hele rapporten her