Florø vant serieåpningen i 1. divisjon

​Blide seilere fra Florø etter seieren. Fra venstre Even Onstad, Kjetil Karstensen Indrehus, Vegard Reksten Årebråt og Frode Stavang. (Foto: Tom Antonsen).

Morten Jensen
04.06.2018
– Vi hadde gode starter, forsøkte å seile enkelt og vi brukte rutinen vår, sier Frode Stavang, skipper på Florø-laget som vant serieåpningen i seilsportsligaens 1. divisjon.

​Frode Stavang, Even Onstad, Kjetil Karstensen Indrehus og Vegard Reksten Årebrot utgjorde laget til Florø Seilforening som feide all motstand til side da Norsk Seilsportsligas 1. divisjon åpnet sesongen i Bodø denne helgen. Laget vant fem av de syv seilasene som ble avviklet. I de to øvrige kom de i mål som nummer to.

GJORDE DET ENKELT

– Vi var litt for tidlig ute i starten i en av seilasene og måtte gå tilbake for å starte på nytt, men fordi vi var sperret av båter på begge sider av oss fikk vi ikke snudd umiddelbart og endte til slutt med å starte over hundre meter bak de andre. Men likevel klarte vi å seile oss opp til en annenplass.

Sier en fornøyd Stavang, som kan berette om at de i de andre seilasene hadde gode starter, god fart i båten og at manøvrene satt bra.

– Vi forsøkte å seile enkelt og etter to sesonger i eliteserien har vi jo opparbeidet en viss rutine, sier han.

AMBISJONER OM TOPP FEM

Florø Seilforening rykket ned fra eliteserien etter endt 2017-sesong, men etter første runde i 1. divisjon har de på ingen måte tenkt å forbli der uten kamp. Stavang mener at nivået er et hakk lavere i 1. divisjon enn i eliteserien.

– Nå har vi bare seilt en runde, men vi har likevel allerede satt oss som mål at vi skal være med å kjempe om å bli topp fem. Det bør vi ha en god sjanse til.

Blir Florø Seilforening blant de fire beste etter sesongen, vil de i så fall rykke opp igjen i elitedivisjonen til neste år.

De største utfordrerne til Florø-laget var laget fra Bodø, som gledet sitt hjemmepublikum med å ta 2. plass. Deretter fulgte Ålesunds Seilforening.

ET GODT TILBUD TIL UNGDOM

Florø Seilofrening har ingen tilgang til noen J/70 som de kan trene i. Erfaringen laget tar med seg når de seiler i seilsportsligaen, må de derfor bygge opp i andre båttyper. Frode Stavang og Vegard Reksten Årebrot seiler til daglig Express, mens Even Onstad seiler Melges 24.

– Kjetil og Vegard er bare 16 år gamle, og ettersom vi ikke har noe godt tilbud til seilere i denne alderen i foreningen ennå, er seilsportsligaen et kjærkomment tilbud som gjør at vi får beholde dem i foreningen og innen seilsporten. De skal seile på laget i alle rundene i år, sier Stavang.

Seilsportsligarunden i Bodø har gitt seilerne fra Florø blod på tann, og de har allerede bestemt at de kommer med det samme laget til Molde 21. og 22. juli.

AMPUTERT RUNDE

I og med at hele fire lag meldte avbud til den første runden i 1. divisjon i Bodø, ble runden litt amputert og man måtte kjøre med fire i stedet for fem båter i flightene. I tillegg til de ordinære 1. divisjonslagene fikk Bodø Seilforening som arrangør stille med et ekstra lag.

– At arrangøren får lov å stille med et ekstra lag synes jeg er en veldig god idé. Da vil flere får anledning til å kunne få prøve denne formen for seiling. Jeg synes faktisk at 1. divisjon godt kunne inneholde kun 14 lag, og at arrangørene permanent får anledning til å ha med et 15. lag i hver runde, sier Stavang.

Han sier også at han har gjort seg sine tanker rundt at fire foreninger, alle fra Østlandet ikke stilte.

– Jeg er overrasket over at disse store klubbene ikke har mer orden på sakene sine, og jeg synes i det minste at de av respekt til de andre lagene burde ha stilt lag.

Argumentet om at det er langt å reise til Bodø, kjøper han ikke:

– For å komme til Bodø må vi først fly til Oslo, for så å ta fly til Bodø.

MYE SKRYT TIL BODØ SEILFORENING

Bodø Seilforening får svært mye skryt for de to serierundene foreningen nå har avviklet i seilsportsligaen. Arrangementet har markert seg i bybildet – ikke bare ved at båtene har seilt rett utenfor moloen til byens havn i sentrum.

På forhånd hadde foreningen lagd et 32 siders bilag til Avisa Nordland, og de samarbeidet også med avisen og SailLogic om live-sendinger fra seilasene. De ble streamet på avisens nettsider og på Facebook. I tillegg hadde de rigget til en TV-skjerm av stadion-format ved Molostua, der seilere og publikum holdt til, som viste sendingene.

– Jeg er svært imponert over arrangementet til Bodø Seilforening. De har lagt listen svært høyt, og det skal bli vanskelig for andre arrangører å matche dette, sier Frode Stavang.