Ledelsen glapp i Hyères

​Med tredjeplass som utgangspunkt seiler Helene Næss og Marie Rønningen medaljefinale, men de gule bibbene har de måttet gi fra seg.

Morten Jensen
27.04.2018
– Tett og aggressivt. Det var nøkkelordene i dag, og vi var nok ikke forberedt på det for første gang i gul bibb, sier Thomas Guttormsen om dagen da Helene Næss og Marie Rønningen mistet ledelsen i 49er FX i Hyères.

Etter å ha avsluttet tredje dag i Hyères med seier, ble den fjerde en nedtur for det norske 49er FX-laget. Med serien 9-16-10-26 røk ledelsen de hadde, og under medaljefinalen i morgen, lørdag, må de ikle seg de røde bibbene, som betyr at de ligger på 3. plass sammenlagt.

– Det ble en dag med utrolig aggressiv starting. Vi hadde ni starter i de fire racene, og i et slik klima når man leder, og helst vil unngå noen black flag, blir det vanskelig å komme ut i startene. Helene og Marie hadde god fart, som de har hatt alle dagene, men uten å være fremme i startene er nivået så tøft og jevnt at det ikke nytter å seile seg opp. For mens man slåss for å komme løs i mengden, stikker bare tetbåtene fra, forteller Thomas Guttormsen, som har fulgt jentene ring side hver dag.

Vindforholdene i dag bød på 10–12 knops vind. Og den siste seilasen ble svært sjansepreget.

– Den skulle vi gjerne vært foruten. Hadde vi sluppet den, hadde vi fått beholde den gule bibben inn i medal race, sier treneren, som er stolt og fornøyd med hva de presterer.

– Bortsett fra et par lag er alle de 40 beste i verden her, og Helene og Marie har aldri vært så gode før.

I morgen arrangeres det avsluttende medaljeracet, og matematisk er fortsatt det å vinne en mulighet, men Guttormsen understreker at det er enorme konkurrenter det norske laget har rundt seg – både foran og bak på resultatlisten.

– Men de skal dra utpå i morgen og gi alt og ikke komme bakpå i starten. De skal gi gass, og så blir det som det blir. Det blir spennende, sier Guttormsen.

Se resultatlisten før medal race.

Best av alle i Laser

Gikk det ned for de norske jentene, gikk det opp for Hermann Tomasgaard som bare har seilt bedre og bedre for hver dag – og i dag var Hermann aller best blant de 70 Laser-seilerne. Med 4. og 2. plass klatret han fra 10. til 6. plass sammenlagt.

– Laser er en knallhard klasse der alle de 40 beste kan vinne. Jeg var med Hermann en hel dag på Palma før påske, og jeg ble imponert over hvor god han er og hva han har lagt ned. Det vi ser her er et resultat av alt han har trent og hvem han er, sier Thomas Guttormsen.

Laser-seilerne har to fleet-seilaser igjen lørdag, før de avslutter med medal race på søndag. Det er jevnt blant de beste, og poengmessig er det kortere for Hermann opp til førsteplassen enn det er ned til 10. plassen.

Se resultater i Laser

Opp og ned for Anders

Anders Pedersen fortsetter sin berg-og-dalbane-seiling. I dag fikk han et black flag for tjuvstart, men fikk en opptur  i siste seilas med en 4. plass.

Brettseilerne fortsetter med å ikke få ut sitt potensiale. Maria Mollestad sliter med en vond ankel, mens Sebastian Wang-Hansen ikke får det til å løsne i regattaer.

– Sebastian er blant de aller best trente og seiler fryktelig fort på trening, men får det ikke ut med konkurrenter rundt seg, sier Guttormsen.

34. plass på Maria og 42. plass på Sebastian ble status for dem etter endte fleet-seilaser.

Nacra 17-laget med Nichlas Fadler Martinsen og franske Eléonore Sellin endte nest sist.

– Men Nichlas er fornøyd. De har fått til mange bra starter, noe de har slitt med før. I en Nacra 17 er den som holder i skjøtene motoren om bord, og med helt ny gast i dette selskapet kan man ikke forvente annet enn å bli slått, mener Guttormsen.

For Nichlas var det også gledelig å få se film hjemmefra der han kunne se Martine Steller Martinsen ha tatt av gipsen og gå over stuegulvet.