Norgesmestrene overrasket seg selv

PALLEN: Lars Jårvik, Anne Bøthun og Tore Drønen kunne klatre helt til topps på pallen i årets Knarr-NM. Til venstre har de Johan G. Hvides lag og til høyre Carl-Fredrik Joys og hans lag. (Foto: Leif Gunnar Sandtorv)

Morten Jensen
18.06.2018
– Det var uventet, men vi hadde veldig gode starter, sier Lars Jårvik, som sammen med kona Anne Bøthun og Tore Drønen fra Bergens Seilforening vant sitt første NM-gull i Knarr.

Fra før av hadde Lars Jårvik og Anne Bøthun en sølvmedalje i klassen fra 2012. Ut over det var NM-medalje-kontoen deres tom. For Tore Drønen var gullet i år hans første NM-medalje.

– Vi hadde veldig gode starter. Tre av dem var antagelig så gode som en start kan bli, og deretter var det bare å komme seg fri og seile så fort som mulig, sier den nybakte norgesmesteren.

Lars Jårvik forteller at som i alle andre klasser, er det å ha fart i båten viktig også i Knarr-klassen, og kombinasjonen av å ha fart og å komme godt ut i starten er uslåelig. Noe det også viste seg å være. Jårvik og hans to medseilere vant tre av de fire seilasene som Bergens Seilforening fikk avviklet.

Fire seilaser – ingen stryk

– Det var strålende forhold den første dagen og vi fikk gjennomført fire seilaser, noe som var det maksimale av hva seilingsbestemmelsene tillot. Dagen etter var det vindstille. Regattasjef Magne Sandtrov og banesjef Gunnar Grevstad, som for øvrig gjennomførte et prikkfritt arrangement, forsøkte å få til en seilas på søndag, men måtte gi opp, sier Lars Jårvik.

Dermed ble det kun fire seilaser i protokollen og ingen kunne strykes. I den fjerde seilasen endte norgesmestrene på 3. plass, og med kun seks poeng var de milevis foran sølvmedaljørene, som også var tittelforsvarere og hadde vunnet de tre foregående NM-ene. Johan G. Hvide (Bergen), Audun Haldorsen (Skøyen) og Jogeir S. K. Hvide (Bergen) måtte denne gangen ta til takke med sølv etter serien 5-4-2-3 – og 14 poeng.

Bronsemedaljene gikk til Carl-Fredrik Joys (Bergen), Gunnhild Kvam Joys (Bergen) og Esben Glad (Tønsberg). Joys har fra før to sølv i Knarr-NM fra 2003 og 2006.

Klikk-klakk-seiling

Den nybakte norgesmesteren som seiler for Bergens Seilforening, snakker ikke bergensdialekt, men har bodd i Bergen siden 1986. Jårvik kommer opprinnelig fra Sola.

– Jeg har fått klar beskjed fra mine foreningsvenner at om jeg skal kunne kalle meg norgesmester for Bergens Seilforening, må jeg ha ta et kurs i bergensk, ler Jårvik, som også forteller at han alltid seiler sammen med sin kone, Anne Bøthun.

– Anne, Tore og jeg har seilt veldig mye sammen og er veldig samkjørte, og skal vi klare å hevde oss må alle manøvre gå «klikk-klakk». Og det gjør det om bord hos oss.

Mesternes mester

Med NM-gullet i boks er laget også kvalifisert for mesternes mester.

– Vi har ikke helt bestemt oss for om vi skal stille opp. Da må jeg i alle fall ha med meg datteren min, som har seilt J/70-før, for vi vil være helt avhengige av å ha med noen som kjenner båttypen dersom det skal være noen vits i å ta turen over fjellet.

Komplett resultatliste fra Knarr-NM.

De øvrige som er klare for mesternes mester, som foregår i oktober, er Bjørnar Erikstad fra Tønsberg som vant NM i 2.4 mR, og Kristoffer Spone, Christen Horn Johannessen og Børre og Sigurd Hekk Paulsen fra KNS. De vant NM i Melges 24.

Et gull hver

Etter årets tre første NM har Bergens Seilforening, Tønsberg Seilforening og KNS ett gull hver. Medaljefordelingen så langt er slik (desimalene fremkommer fordi et lag kan ha seilere fra ulike foreninger. Gull-sølv-bronse i rekkefølge):

1. Tønsberg Seilforening  1–1–0,73

2. Bergens Seilforening  1–0,87–0,67