World Cup-start for syv norske seilere

​Helene Næss og Marie Rønningen stiller til start i Hyeres med et klart mål om å nå medaljefinalen.

Morten Jensen
21.04.2018
Tirsdag 24. april starter verdenscup-seilasene i Hyeres i Frankrike. Syv norske seilere stiller i seks klasser.

De syv norske seilerne som nå er i Hyeres og forbereder seg til den første seilasen tirsdag 24. april, kjenner regattabanene utenfor den franske middelhavsbyen godt. De deltok alle i 2017, der Helene Næss og Marie Rønningen returnerte til Norge med det beste resultatet av dem; en fjerdeplass.

Noe tilsvarende håper sportssjef Rigo de Nijs at de to i 49er FX skal klare også i år.

– Målet for alle landslag-seilerne i år er å kvalifisere seg for medaljefinalene i verdenscupen og mesterskapene, og det viste jo både Helene og Marie at de kan under regattaen på Mallorca nylig, sier han.

Der ble de nummer fem. At de to for tiden er blant verdens fremste FX-seilere, bekrefter også verdensrankingen, der de nå ligger på 6. plass.

Anders Pedersen vil fortsette der han slapp

Også Anders Pedersen reiser til Hyeres for å forsvare en god plassering i Finnjolle fra 2017 og ikke minst den sterke avslutningen i påskeregattaen på Palma i år, der han vant medal race-finalen. Anders reiste hjem fra Hyeres med en 8. plass, og på Palma ble han til slutt nummer seks.

På verdensrankingen figurerer Anders Pedersen for øyeblikket på en 4. plass, og han er med det Norges høyest rankede seiler.

Har kapasitet til medaljefinale

Rigo de Nijs mener at også Hermann Tomasgaard har kapasitet til å nå en medaljefinale.

– Hermann var litt uheldig på Mallorca og er i stand til å seile betydelig bedre enn 21. plassen han fikk der.

_ Jeg har aldri fått det helt til på Mallorca, sier Hermann.

34. plassen Hermann fikk i Hyeres i 2017, vil han forbedre og en medaljefinale er det uttalte målet for Hermann også. På verdensrankingen er han nummer 21.

Skadeskutte utfordrere

Mens medaljefinale er målet for landslaget, er det å nærme seg dem, målet for utfordrerlandslaget. To av dem er imidlertid skadet og stiller ikke til start i Hyeres. Martine Steller Mortensen, som seiler sammen med Nicolas Fadler Martinsen i Nacra 17, brakk ankelen da hun fikk et hardt slag mot skroget under trening. Som erstatning for Martine seiler Nichlas med franske Eléanore Sellin i Hyeres.

– Det er viktig å holde seilingen i gang og jeg håper å ha Martine om bord igjen i begynnelsen av mai og klar til regattaen i Medemblikk, sier Nichlas.

Nichlas og Martine kom på 34. plass i Hyeres i 2017 og de ligger på 22. plass på verdensrankingen.

Også Norges andre Nacra 17-lag med Tiril Bue og Mathias Mollatt er på plass i Hyeres. De er imidlertid ikke kvalifiserte for en plass i verdenscup-feltet.

– Men vi har ikke gitt opp håpet om at det skal bli en ledig plass dersom noen av de kvalifiserte lagene melder forfall, sier Rigo de Nijs.

Også Line Flem Høst er i Hyeres, der hun håper å få seilt for første gang etter at også hun skadet foten. Regattaseiling er det imidlertid ikke snakk om, men kun trening i sin nye Laser som hun får levert der.

Brettseilere håper at det løsner

Marie Mollestad og Sebastian Wang-Hansen stiller til start i hver sin RS:X-klasse og har som mål å heve seg i forhold til resultatene i Hyeres i fjor. Da ble Sebastian nummer 29 og Maria nummer 33. På verdensrankingen ligger de på henholdsvis 34. og 24. plass.

Sikker på fremgang

– Vi er ennå inne i det vi må kunne kalle en førsesong. Til nå har vi hovedsakelig trent på fundamentale ting, mens vi nå utover våren skal bygge opp regattaformen frem mot årets store mål, VM for OL-klassene i Århus der også den første nasjonskvalifiseringen for OL i Japan i 2020 finner sted, sier Rigo de Nijs.

Han forteller at de har med seg meteorologen Eric Holden til Hyeres hvor seilerne blant annet skal jobbe med å integrere meteorologiske indikasjoner i sin strategi ute på vannet.

– Eric vil jobbe tett på seilerne ute på sjøen, sier Rigo, som også uttrykker at han er svært fornøyd med den treningen seilerne har fått gjennomført i vinter.

– Jeg er ganske overbevist om at vi vil se at Norwegian Sailing Team tar et skritt opp denne sesongen, sier han.